En utskrift från Dagens Nyheters nätupplaga, DN.se. Uppdaterad 25 jun 2005 20:37
Utbränd kom tillbaka som smyckekonstnär
Efter nitton år i databranschen drabbades Lena K Risling av utmattningsdepression och var sjukskriven nästan fyra år. Nu är hon på väg tillbaka som egen företagare i en helt annan bransch. Hon har blivit smycke-konstnär.
På hösten 2000 blev det allt bistrare tider för WM-data där Lena K Risling varit programmerare, installatör och projektledare i nästan två decennier. Företaget drog ner, de anställda blev färre. Lena K Risling jobbade på och tänkte att det skulle väl gå. Hon var ensamstående förälder med två pojkar, sex och åtta år.
När företagsläkaren rekommenderade sjukskrivning försökte hon först protestera men insåg att det nog var nödvändigt att ta paus från arbetet. Hon kunde lämna ett möte och helt ha glömt vad som sagts där. Till sist kunde hon inte ens läsa för att bokstäverna såg helt främmande ut.
– Nu efteråt kan jag fråga mig varför det måste gå så långt innan man slår till bromsen.
I början gjorde hon inte annat än sov och grät. Ganska snart stod det klart att arbetsgivaren ville avsluta hennes anställning.
– Då kändes det som att bli ratad men nu förstår jag att det var rätt. Jag var en logisk människa med gott minne och förmåga att hålla många bollar i luften. Precis de förmågorna hade jag tappat och visste inte om jag skulle återvinna dem.
Den utredning som försäkringskassan gjorde föreslog att Lena K Risling borde ägna sig åt något helt annat, till exempel ta vara på de kreativa sidor som hon dittills använt sig av som fritidsintresse.
Hennes hobby hade varit att rita och sy kläder. Medan hon ännu var sjuk sydde hon en födelsedagsklänning till en väninnas dotter som fyllde fem år och önskade sig en prinsessklänning. Flickan fick en tiara också och Lena fick mycket beröm för smycket.
– Det var tack vare den där tiaran jag kom på vad jag skulle ägna mig åt.
NÄR WM-DATA I JUNI 2003 avslutade Lena K Rislings anställning fick hon ett avtal som gav henne rätt till ett års utbildning och att anlita Trygghetsrådet i fem år framåt.
På ettåriga deltidskurser hos Folkuniversitetet lärde hon sig formgivning och att arbeta i metall. Under utbildningen träffade hon likasinnade, fick kontakter i en ny värld och kände att hon hamnat helt rätt.
Under tiden startade hon sitt företag tillsammans med den man hon gift sig med. Ett rum i hemmet utrustades som ateljé med arbetsbänk, verktyg och en dyr maskin för fasettslipning av ädelstenar. Hon började importera en del enklare stenar och pärlor från Asien och satte i gång med sin tillverkning.
Lena K Risling har gjort brudkronor med pärlor fastsydda på en virkning av metalltråd, hon har tillverkat stora halssmycken av pärlor, använt gamla smycken i ny infattning, gjort ringar med slipade stenar – alla smycken unika.
Nu gäller det att våga ta betalt.
– Det är värre än vilken löneförhandling som helst. Jag måste räkna på material och övriga kostnader men också värdera mitt eget arbete, säger hon.
Än kan hon inte försörja sig på företaget men är helt bestämd på att lyckas. Just nu har hon hjälp av en coach på Nyföretagarcentrum som ger några timmars stöd. Nästa steg är att förbättra hemsidan och anpassa visitkort och broschyrer efter den.
– Jag är fortfarande lättstressad och har en del andra kvarstående symtom, men det ska gå. Medan jag tillverkar smyckena tar min man hand om ekonomi och administration.
Christina Zaar, christina.zaar@dn.se